Home
2017

2017

РОБОТУ ДРУГОЇ ДИСКУСІЙНОЇ ПАНЕЛІ ФОРУМУ ВІДКРИЛИ ПРОРЕКТОР З НАУКОВОЇ РОБОТИ НАЦІОНАЛЬНОГО ЮРИДИЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ ІМЕНІ ЯРОСЛАВА МУДРОГО АНАТОЛІЙ ГЕТЬМАН, А ТАКОЖ МОДЕРАТОРИ ЗАХОДУ: ЗАСТУПНИК НАЧАЛЬНИКА УПРАВЛІННЯ З ПИТАНЬ ЗАПОБІГАННЯ КОРУПЦІЇ ТА ПРОВЕДЕННЯ ЛЮСТРАЦІЇ НАЦІОНАЛЬНОЇ ПОЛІЦІЇ УКРАЇНИ ОЛЕКСІЙ ІЛЛЯШЕНКО ТА ПРОФЕСОР ЮРИДИЧНОГО ФАКУЛЬТЕТУ УНІВЕРСИТЕТУ ІМ. КАЗИМІРА СИМОНЯВІЧУСА, ГОЛОВА НАЦІОНАЛЬНОЇ АНТИКОРУПЦІЙНОЇ АСОЦІАЦІЇ ЛИТВИ РАЙМУНДАС КАЛЄСНІКАС.

Зокрема, проф. Анатолій Гетьман висловив сподівання, що такі події стануть традицією Університету: «Ми закладаємо фундамент проведення наукового заходу високого рівня, який буде мати важливе значення для нашої держави. Безумовно, Форум – знакова подія для всієї країни, і ми маємо запропонувати державним інституціям шляхи вирішення сучасних актуальних проблем».

До дискусії приєдналися представники національних антикорупційних інституцій і провідних громадських організацій, науковці з Лондонської школи економіки та політичних наук, Університету Ґрац, Таллінського технічного університету, Університету Вашингтона та Лі, Національного університету «Києво-Могилянська академія», Інституту держави і права імені В. М. Корецького.

Роботу дискусійної панелі відкрив проф. Раймундас Калєснікас, який присвятив свою доповідь успішному досвіду побудови системи антикорупційних установ у Литві, механізмам їх ефективної взаємодії, а також факторам коливання світового Індексу сприйняття корупції.

Проф. Роксана Брату (Лондонська школа економіки та політичних наук) зосередила увагу на сучасних проблемах і викликах, що постають під час боротьби з корупцією, а також продемонструвала переваги і вказала недоліки досвіду антикорупційних установ Румунії.

На продовження обговорення найкращих зарубіжних моделей протидії корупції директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник розповів про основні успіхи та зосередився на перепонах у діяльності новоствореного антикорупційного органу, а також наголосив на необхідності створення незалежного та ефективного Антикорупційного суду, передбаченого чинним законодавством та міжнародними зобов’язаннями України.

Учасники панельної дискусії для наглядного розгриття питань надали презентації до своїх виступів, зокрема:

Підсумовуючи результати дискусії, проф. Богдан Головкін, д.ю.н., завідувач кафедри кримінології та кримінально-виконавчого права Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого висловив сподівання, що дискусія, яка відбулася неодмінне вплине на модернізацію державної антикорупційної політики щодо Стратегії сталого розвитку «Україна-2020», сприятиме впровадженню позитивного досвіду запобігання корупції в Литві, Румунії і Естонії у національну систему.